Przepis na pierogi z kaszą gryczaną (przepis Ewy)

SKŁADNIKI:

  • 400 g – mąki
  • 1 szklanka – ciepłej wody
  • 1 – jajko
  • FARSZ
  • 200 g – ugotowanej kaszy gryczanej
  • 250 g – sera białego
  • 1 – jajko
  • 1 – cebula
  • 1 łyżka – świeżej mięty
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić pałką biały ser, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać, po czym dorzucić ugotowaną kaszę. W małej miseczce roztrzepać widelcem jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę.


Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto – dzięki temu zrobi się miękkie i będzie się dobrze kleiło). Gdy na stolnicy powstaną „kluski”, znowu zrobić dołeczek i wybić weń jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość 3-4 mm.

Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić zgrabne pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać je na gazie, a potem zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać z kwaśną śmietaną lub z cebulką podsmażoną na maśle.

http://ewawachowicz.pl/przepisy,,368.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *