Pierogi z mięsem (przepis Joli)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 szklanka gorącej wody

Farsz

  • 700 g gotowanego mięsa wołowego (z zupy, rosołu lub ugotowanego do miękkości z włoszczyzną), wieprzowego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól i pokrojone na małe kawałki masło. Zagniatałam ciasto, podlewając je gorącą wodą, do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta.

Na patelni rozgrzałam olej, dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyłam do zrumienienia. Mięso zmieliłam w maszynce (czasami robię to blenderem). Do zmielonego mięsa dodałam 3–4 łyżki podsmażonej cebuli, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkowałam na posypanej mąką stolnicy. Wykrawałam kółka (zwykle robię to foremką lub szklanką) i na każde nakładałam porcję farszu, po czym zlepiałam brzegi pierogów.

W dużym garnku zagotowałam wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładałam pierogi i gotowałam je ok. 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podaję z podsmażoną cebulką.

Przepis by Jola:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *